Saksinostin ja kuukulkija ovat siirrettäviä nostimia

Saksinostimia ja kuukulkijoita käytetään rakennustyömailla, varastoissa ja tuotantotiloissa, joissa tarvitaan laitteita sekä ihmisten että raskaiden kuormien nosteluun. Tällä kertaa aiheena blogissa on henkilönostimet ja mitä kannattaa ottaa huomioon sekä niitä käyttäessä että niiden käyttöönottoa valmistellessa. Jos aihe on ajankohtainen ja saksinostin tai kuukulkija on hankintalistalla, toivottavasti löydät kirjoituksesta hyödyllistä tietoa.

Henkilönostimen käyttöpaikan valmistelu

Ennen henkilönostimien käyttöönottoa, täytyy niiden käyttöpaikka valmistella huolellisesti, kuten myös niillä tehtävä nostotyö. Käyttöpaikalla tulee ensimmäiseksi varmistaa, mikä on paras sijainti nostimelle työn kannalta ja pääseekö sillä esteettä työkohteeseen. Kulkuväylien tulee olla vapaana ja maapohjan tarpeeksi kantava nostimen painolle. Toisinaan esimerkiksi sade tai routa voivat heikentää maapohjan kantavuutta, joka kannattaa huomioida käyttöpaikkaa valitessa. Henkilönostimen toiminta-alueelta kannattaa myös tarkistaa sähköjohtojen sijainti, sekä sijoittaa nostin niin, että se aiheuttaa mahdollisimman vähän törmäysriskiä muiden koneiden kanssa. Nostimen työalue on hyvä suojata muulta liikenteeltä esimerkkisi puomeilla tai lippusiimalla ja pimeällä voi myös käyttää merkkivaloja. Kannattaa myös varmistaa, että työalue on riittävän hyvin valaistu.

Henkilönostimen valmistelu ja kuljetus

Henkilönostimet kuljetetaan käyttöpaikalle yleensä vetolaitteella, olipa kyseessä saksinostin, kuukulkija tai jokin muu henkilönostin. Ennen kuljetusta nostin täytyy valmistaa kuljetuskuntoon. Nostimesta tulee varmistaa, että sen työtaso ja tukijalat ovat kuljetusasennossa ja syöttökaapeli on irrotettu. Ennen liikkeelle lähtöä, tulee myös tarkistaa, että vetolaite, jolla nostin kuljetetaan sen käyttöpaikalle, on kunnossa ja kiinnitetty hyvin. Vetolaitteesta on hyvä tarkistaa, että renkaat ovat kunnossa, niiden ilmanpaine on sopiva ja kiinnitysruuvit ovat kunnossa. Kannattaa myös tarkistaa jarrujen kunto, nokkapyörän lukitus, valojen toimivuus ja heijastimien kunto ja puhtaus.

Miten henkilönostinta käytetään turvallisesti

Henkilönostimen käyttäjän tulee aina olla 18 vuotta täyttänyt, hänen terveydentilansa täyttyy olla tehtävään sopiva ja hänellä täytyy olla työhön sopiva näköaisti ja kuuloaisti. Nostimen käyttöön tarvitaan myös käyttöopastus ja eri nostimia käytettäessä, opiskellaan jokaisen nostimen käyttö erikseen. Esimerkiksi saksinostin ja kuukulkija toimivat eri tavoin, joten hyvä opetella niiden toiminta ennen käyttöä huolellisesti ja kakkia nostimia käyttäessä täytyy noudattaa turvallisuusohjeita. Kun henkilönostin asennetaan käyttöpaikalle, kannattaa varmistaa, että sen asennuspaikka on mahdollisimman vähän kalteva. Nostimen alla kannattaa käyttää lisätukilevyä ja tarkistaa, että sen tukijalat ovat levitetty mielellään äärimmäiseen tukiasentoon. Hybeko Oy:n valikoimista löytyvät henkilönostimet, varaosat ja erikoiskoneet.


jaa