Ojakauhat ja muut kaivinkoneen kauhat

Olipa kyseessä piharakentaminen tai maaperän muokkaus rakennustyömaata varten, kaikki on helpompaa ja nopeampaa kaivinkoneen avulla suoritettuna. On olemassa mekaanisia, pneumaattisia ja hydraulisia kaivinkoneita.

Millaisia ​​kaivinkoneen kauhoja on olemassa?

Kaivinkonetta käytetään yleensä kaikenlaisiin maanrakennustöihin. Maanrakennusta voi tapahtua yksityisillä ja julkisilla pihoilla ja tonteilla sekä vesistöalueilla. Kaivinkoneen kauhaan voidaan yleensä säilöä kaivamisessa tai maansiirrossa irtoavaa maaperää ja siirtää maa-aines muualle tai suoraan esimerkiksi sora-auton lavalle.

Kaivinkoneen kauhat on jaettu moneen erityyppiseen kauhaan. Yksinkertaiset kauhat ovat yleensä valmistettu valumateriaalista, kuten teräksestä. On tärkeää kauhan käytettävyyden kannalta, että teräs on erittäin kulutusta kestävä.

Simpukkakauhat ovat kauhoja, jotka poimivat kaivetun materiaalin ylhäältä. Näillä kauhoilla yleensä nostetaan maa-ainesta tai muita raaka-aineita, ja toisin kuin tavanomaiset kauhamallit, tässä käytetään kahta kauhaa. Tämän tyyppistä ruoppauskauhaa käytetään pääasiassa siellä, missä maa-aineksen tai raaka-aineiden käsittely tapahtuu, esimerkiksi satamissa tai tehtaissa. Työssä käytetään sekä kaapeli- että hydraulisia ruoppaajia.

Ojakauhat nimensä mukaisesti ovat usein käytetty kauhamalli ojien kaivamiseen. Ojakauhat soveltuvat myös monimuotoisten pintojen muokkaamiseen piharakentamisessa erilaisen kauhamallin mukaan.

Seulakauhalla voidaan seuloa esimerkiksi kivet ja hienojakoinen maa-aines maaperästä kauhassa olevan seulan koosta riippuen. Tämä sopii erityisesti maa-ainesta myyville yrityksille, missä tapahtuu paljon maaperän erittelyä hienojakoisesta hiekasta aina suurempiin kiviin ja lohkareisiin asti.

Korkea kauha on yksi yleisimmistä kaivurin kauhatyypeistä. Sitä käytetään kaivetun materiaalin poistamiseen ja kuljettamiseen suuremmissa määrissä. Suomessa korkeita kauhoja näkee usein käytettävän esimerkiksi maa-aineksen siirtoon soramontuilla, louhoksissa tai lumen siirrossa. Korkeita kauhoja voidaan käyttää myös esimerkiksi vesistöissä kanavan kaivamiseksi tai satama-altaassa maaperän poistamiseksi. Usein vesistöissä kaivaminen tapahtuu kelluvan aluksen päältä.

Viimeinen ja yleisin kaivurikauhatyyppi on kaivurikauha. Tämä soveltuu erityisesti vaihtelevan maaperän kaivuutyöhön, esimerkiksi maanrakennukseen. Sitä voidaan käyttää kaivamaan esimerkiksi ojakauhan lisäksi erilaisia putkistojen kulkuväyliä kapealla kauhatyypillä. Koska tämä kauha voidaan kääntää sivuttain, sitä kutsutaan myös kääntyväksi kauhaksi. Kuten edellä jo mainittiin, perinteinen kaivurikauha soveltuu erilaisiin tarkoituksiin riippuen usein kauhan leveydestä. Kaivurikauhoja käytetään usein hydraulikaivinkoneissa. Kaivurikauhalla varustettuja hydraulisia kaivinkoneita käytetään erityisesti maanrakennustyömailla sekä vesistöalueilla ruoppaamiseen veden äärellä tai aluksen päällä.

Lisätietoa esimerkiksi ojakauhoista ja muista kauhamalleista voit lukea Terästyö T. Salminen Oy sivuilta.


jaa